Betere zorg begint bij écht betrekken van patiënten. Om echt patiëntgericht te werken is het belangrijk om doorlopend naar patiënten te luisteren en te zoeken naar hun wensen en behoeftes. 

Ikzoekeenpatient.nl helpt bij het realiseren van de ambitie van patiëntenverenigingen en de overheid om de zorg patiëntgerichter te maken. Patiënten hebben vaak een ander perspectief op zorg dan zorgprofessionals of innovators in de zorg. Het leren kennen van dit perspectief is waardevol. Wat is hun verhaal? Wat hebben zij meegemaakt? Waar waren ze positief over? Wat zouden ze graag anders willen zien? Antwoorden op deze vragen verrijken de kennis en ervaring en daarmee een professionele blik op zorg.

Wij helpen je bij het vinden van de juiste patiënten voor je vraagstuk. Zodat ook jij verrijkende inzichten krijgt die je kunt inzetten om de zorg beter te maken.

Ons team
 • Teammanager Marjolein Bosman
  Teammanager
 • Productmanager Thomas Jonkergouw
  Productmanager

Het grootste netwerk van patiënten die graag hun ervaringen delen

 • Betty
  "Zorgverleners weten hoe het werkt. Ik weet, als patiënt, hoe het voelt."
 • Dominique
  "De patiënt is de expert in zijn/haar ziekte en weet wat dit betekent in het leven van elke dag."
 • Jos
  "Je onderzoek wordt beter door de ervaringsdeskundigheid van patiënten."

Ikzoekeenpatient.nl heeft geen commercieel doel. Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarnaast vragen we voor elke opdracht een bijdrage in de kosten.

Waarom doen wij dit?

Te vaak worden in de zorg producten en diensten ontworpen zonder patiënten erbij te betrekken. Vaak wordt er beleid gemaakt zonder de mensen waar het om gaat te vragen wat zij vinden. Er wordt veel óver patiënten gesproken in plaats van mét. Het perspectief van patiënten opent ogen en geeft richting. Ervaringsdeskundigen laten zien wat er toe doet en wat niet. Het geeft je product, dienst of beleid meer kans van slagen. Samen maak je de zorg beter.

Wij vinden de juiste patiënt voor jou

Het kan best lastig en tijdrovend zijn om de juiste mensen te vinden voor je project. Daarom startte Patiëntenfederatie Nederland in samenwerking met Nederlandse patiëntenorganisaties en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport Ikzoekeenpatient.nl. Door samen te werken met veel patiëntenorganisaties en panels van patiënten, kunnen we patiënten zoeken in een hele grote groep met vele duizenden patiënten. Hierdoor is de kans groot dat daar de juiste patiënt(groep) er voor je tussen zit. Doordat wij de juiste patiënten snel vinden, kun jij je richten op je vraag, project of onderzoek om de zorg te verbeteren.

Patiënten, ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid

Wij maken onderscheid tussen patiënten met een ervaring, met ervaringskennis en met ervaringsdeskundigheid. Patiënten met ervaringskennis hebben hun ervaring geanalyseerd en aangevuld met andere bronnen. Ervaringsdeskundigen hebben ook de vaardigheid om deze kennis professioneel in te zetten in bijvoorbeeld beleidsvorming.

Partners

Ikzoekeenpatient.nl is in nauwe samenwerking tussen Patiëntenfederatie en onderstaande patiëntenorganisaties ontwikkeld en getest. Inmiddels zijn ook vele andere patiëntenorganisaties aangesloten bij het platform.

kindziekenhuislongfondspgosupportnvnzorgbelangbz

Maak direct vrijblijvend een afspraak